Hoe overleven als alleenstaande?

Gepubliceerd op 12 oktober 2022 om 08:59
Lifestyle coaching Eindhoven voor alleenstaande

Ben jij als alleenstaande altijd ‘te’ druk?

Over de afgelopen 70 jaar is het aantal alleenstaande (alleen wonende) gegroeid van 285.000 naar 3 miljoen. Een groei van 5% naar 22% van alle meerderjarige Nederlanders. De verwachting is dat over 15 jaar bijna 1 op de 4 volwassenen alleenstaand zal zijn[i].

 

De ervaring leert dat alleenstaand zijn uitdagingen met zich meebrengt. Zoals bijvoorbeeld:

  • Een alleenstaande heeft het vaak druk doordat hij of zij als éénverdiener naast een noodzakelijke fulltime job ook alle huishoudelijke taken moet uitvoeren, de sociale relaties moet onderhouden, en ook nog gezond moet koken en voldoende moet bewegen. Kortom: een alleenstaande kan zich erg druk voelen en hierdoor is er lang niet altijd voldoende ruimte voor ontspanning.
  • Een alleenstaande komt alleen thuis. Er is niemand om de dag mee te bespreken en zijn of haar hart bij te luchten. Hierdoor uit een alleenstaande zich vaak minder waardoor hij of zij emoties op kan kroppen. Een alleenstaande kan het gevoel hebben er alleen voor te staan.
  • Een goede zelfverzorging laat te wensen over. Voor gezond koken en voldoende beweging is niet altijd energie.
  • De huizenprijzen en huurprijzen zijn hoog, de energieprijzen stijgen en de boodschappen worden ook duurder. Als éénverdiener kan je gevangen zitten in een systeem waar moeilijk uit te breken is. Een gevoel van het vastzitten in een ratrace waar men van leven naar steeds meer overleven gaat.

Door bovengenoemde uitdagingen is persoonlijk leiderschap voor een alleenstaande steeds belangrijker aan het worden. Een goede structuur en een gezonde leefstijl zijn in mijn optiek essentieel om energie te hebben en simpelweg te kunnen genieten van het leven.

Maar hoe moet dat dan? Natuurlijk zijn er meerdere wegen naar Rome maar hieronder een idee:

  1. Weet wat belangrijk is voor jou in het leven? Wie wil je zijn? Wat moeten anderen over jou als persoon zeggen?
  2. Maak een prioriteiten lijst. Waaruit moet een week bestaan? Wat zijn prioriteiten die in harmonie zijn met wat jij belangrijk vindt?
  3. Word je bewust van je huidige weekindeling. Hoe ziet je week eruit? Wat gaat goed en wat gaat minder goed? Schrijf per dag op hoe deze eruit ziet. Hoe laat sta je op? Welke rituelen voer je uit? Wat en hoe laat is je ontbijt? Etc.
  4. Bekijk vervolgens de weekindeling. Komt deze weekindeling overeen met je prioriteitenlijst en dus met hetgeen wat jij belangrijk vindt in het leven? Wat gaat goed en wat zou je kunnen verbeteren?
  5. Ga nu aan de slag met je verbeterpunten. Let op! Probeer niet alle verbeterpunten in één keer toe te passen. Dit kost je te veel energie en vergt erg veel discipline. Begin klein, houdt het simpel en kies er één en probeer deze te implementeren in je dagelijks leven. Je gaat pas naar het volgende verbeterpunt zodra het vorige een gewoonte is geworden. Kortom, heel veel kleine simpele stappen brengen jou uiteindelijk ook waar je wilt zijn.

 

Als je bovenstaande toe gaat passen neem je weer regie over je leven. Vier de successen die je behaald en blijf aan jezelf werken. Je bent dan bezig om wekelijks te groeien als mens. Je gaat zien dat het je plezier gaat opleveren. Een weg om uiteindelijk weer van overleven naar leven te gaan.

 

[i]

Honderd jaar alleenstaanden. (2018, 6 25). Opgehaald van CBS: https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/26/honderd-jaar-alleenstaanden#:~:text=Tussen%201947%20en%202017%20is,procent%20van%20alle%20meerderjarige%20Nederlanders.